11 ОУ "Свети Пимен Зографски"
Иновативно училище

История

       

         Преди 46 години, на 3-ти ноември, 11 Основно училище гостоприемно отваря своите врати за многобройните детски ята.
        Училището е създадено за задоволяване потребностите на жителите на новия жк „Червена звезда“, тъй като в квартала има само едно основно училище – 105-то. В края на учебната 1976/77 година неговото ръководство получава нареждане да раздели учениците и учителите на две училища, като за естествена граница между тях е посочен булевард "Никола Габровски". Поради неспазване пусковия срок от страна на изпълнителите на обекта, новата учебна година за 11 ОУ започва в сградата на 105 ОУ.


        На 17.10.1977 година, строени по класове и паралелки, заедно със своите учители, децата извървяват пътя от 105 ОУ до 11 ОУ, за да прекрачат прага на новата сграда.


        В новосъздаденото училище се обучават ученици от първи до осми клас. Първият директор на 11 ОУ е г-н Николай Казанджиев. Двадесет и седем са учителите и възпитателите, с които започва новата учебна година.


        На 05.11.1977 година е тържественото откриване на 11 ОУ и оттогава до днес то пише своята история с много любов и всеотдайност, с вдъхновение и постоянство.


        На 30.03.1994 с Протокол № 44 на Столичния общински съвет се оповестява решението за преименуването на 11 Основно училище в „Свети Пимен Зографски“. От този ден светецът е не само патрон, но и покровител на училището.