11 ОУ "Свети Пимен Зографски"
Иновативно училище

Коледни приказки от учениците в 5 клас

 

ДЯДО КОЛЕДА

 

Имало едно време едно момче. То много искало да види Дядо Коледа. Всяка година преди Бъдни вечер то чакало да стане полунощ, за да го види, но за жалост всяка година неуспешно. Една година обаче, момчето решило да се скрие зад вратата и да види белобрадия старец. Чакало, чакало и след време чуло вратата да се отваря. Някой влезнал в стаята. Видял, че това е Дядо Коледа. Вместо да го прегърне, той решил да остане зад вратата, за да не го уплаши. Дядо Коледа оставил подаръците под елхата, а момчето било весело, че го е видял.

Весели празници!

Автор: Дойчин, 5 а) клас

 

Коледният елф Минимус

Мисията

Десет дни преди Коледа, някъде в Северния полюс се намира работилницата на Дядо Коледа. Той имал двайсет джуджета, всички били много добри и изпълнявали дълговете на Дядо Коледа, но само един от тях не е като всички. Казвал се Минимус и този елф бил много непохватен - разрушавал новопостроените играчки, ял лакомствата и се закачал с елените. Въпреки че прави много пакости, Минимус е любимият елф на Дядо Коледа, защото е негов внук.

За голяма беда на всички децата започнали да не слушат и да не разбират смисъла на Коледа. Това сериозно натъжило стареца, защото Коледа е неговият празник. На следващия ден той повикал Минимус и още два елфа - Джинджифил и Бастунчо и рекъл:

-Елфчета мои, всички деца постепенно започват да губят коледния дух. Това е сериозен проблем, защото няма как да се празнува един празник само с подаръци и лакомства. Проблем е децата да не разбират значението на Коледа.

-Добре, дядо, но как ще им помогнем? - попитал Минимус.

-Ще отидете в човешкия свят и ще им дадете радост и ще им вдъхнете коледен дух!

-В човешкия свят? Но това е много рисковано! - отговорорил Бастунчо - Наистина ли сте сигурни, че ще успеем?

-Нямаме друг избор. Трябва да отидете! Ето ви провизии и сега отивайте да вдъхвате радост на децата. Късмет!

-Добре!-казали всички.

 

Автор: Данаил, 5 а) клас

 

 

Новият помощник на Дядо Коледа 

На Бъдни вечер, както всяка година, Дядо Коледа и елените се подготвяли за раздаването на подаръците, но за жалост останал един неопакован подарък. Дядо Коледа пратил елена Рудолф да вземе опаковачна хартия. Рудолф тръгнал да изпълнява заръката. Дядо Коледа чакал, чакал, ала Рудолф не се връщал. Старецът започнал да се притеснява за елена си.

Рудолф стигнал града. Купил хартия, но видял едно самотно момче. Еленът го попитал:

-Ти защо си сам?

А момчето отговорило:

-Защото няма при кого да отида.

- Искаш ли да дойдеш с мен и да станеш новия елф - помощник на Дядо Коледа? – попитал еленът.

- Наистина ли?!                                     

- Хайде, че нямаме много време.

 Рудолф и момчето, което се казвало Том, тръгнали да му търсят елфски костюм. Влезнали в различни магазини, но в един намерили перфектния костюм. Взели и ушички и тръгнали към дома на Дядо Коледа.

 Когато пристигнали, старецът бил изумен. Имало нов елф, но за да му се докаже, Том трябвало да опакова последния подарък. Дядо Коледа много се учудил. Момчето имало голям талант.

 -Къде го намери това златно момче, Рудолф? – попитал Дядо Коледа.

 -Както вие винаги казвате - „ Не всеки талант може да се покаже, когато си сам, защото няма кой да повярва в теб“. – казал Рудолф.

 Вече в екипа на Дядо Коледа имало нов елф и той се казвал Том.

 

Автори: Еда и Дея, 5 a) клас

 

Коледна нощ

     Беше навечерието преди Коледа. Всички се събрахме да хапнем от 7 постни ястия. Брат ми бе много развалнуван за утрешния ден и аз също. Бях пуснала на телевизора коледно филмче и когато то свърши, тръгнах да заспивам .

    Изведнъж много бавно и тихо чух някой да се спуска по комина. Беше огромен човек, облечен в червено, с дълга бяла брада. Попитах го кой е той, но вместо да ми отговори той започна да вади подаръци от големия си чувал. Тогава разбрах, че това е Дядо Коледа. Дадох му бисквити и мляко, които изяде за секунди. Тогава той ми прошепна да не споделям на никого за неговата визита и ми духна вълшебен прашец в очите, от който заспах за секунди.

   На сутринта видях два пъти повече подаръци от вчера, но не бяха подаръците важни, а магическата случка и жестът.

 

Автор: Анелия , 5 а) клас

 

 

Дядо Коледа идва у дома

 

Стана Бъдни вечер. Дядо Коледа идва с шейната при децата. Той минава от държава на държава. Едно дете на име Рая обичала Дядо Коледа. Тя му написала писмо. Той го прочел преди да излети и с удоволствие искал да отиде при нея, за да и‘ занесе подаръка. След като раздал подаръците на всички деца, останало само момичето Рая. Дядо Коледа му оставало половин час до сутринта. Той бързал колкото можел, за да стигне навреме. Рая му била оставила бисквитки и мляко. Оставали две минути, докато слънцето изгрее. Дядо Коледа сложил подаръците и излетял. Така всички деца имали подаръци и били радостни. Момиченцето Рая се събудило и видяла подаръка си. Тя много се развълнувала и събудила родителите си. Така тя чакала с голямо нетърпение следващата магическа  Коледа.

 

Автори: Кристиан и Александър, 5 б) клас

 

 

Еленът, който помогнал на Дядо Коледа

      Имало едно време един елен, който бил много самотен. Дошла Коледа, но еленът на Дядо Коледа се разболял. Дядо Коледа се нуждаел от помощ, но нямал друг елен, с който да го замени. Тръгнал на път да търси друг помощник. Стигнал до една чудновата гора и започнал да дири по следите на ново еленче. След време видял един тъжен елен, който имал червен нос и блестящи рога. Попитал го дали иска да му помогне и еленът се съгласил. Дядо Коледа го взел в работилницата си. Подготвил го и тръгнали на път с всички големи красиви подаръци. Занесли ги на деца по света без никакъв проблем. Така минала Коледа и тази година, а децата по света се събудили весели и очакващи следващата Коледа с още по-голямо нетърпение!

 

Автори: Калия,Карла и Георги, 5 в) клас

 

 

Непослушният Томи

     Томи е едно много непослушно дете. Той не се отнасял добре с приятелите си и се държал невъзпитано пред учителите и по-възрастните от него.Също така успехът му в училище не бил добър, защото не учел уроците си. Родителите му постоянно го наказвали, но нямало полза от това.

   Когато Коледа наближила, Томи написал писмо до Дядо Коледа. В писмото момчето си пожелало нова количка, колело и още много други неща.

    В коледната утрин Томи се затичал надолу по стълбите, за да види какво Дядо Коледа е оставил под елхата. Разгледал всички подаръци, но на нито един не пишело неговото име. Разочаровал се, качил се нагоре по стълбите и тряснал вратата на стаята си. От трясъка на вратата майка му се събудила и отишла към стаята му. Попитала го защо плаче на Коледа. Той й разказал, че под елхата няма подарък за него, въпреки че бил написал писмо. Тя му обяснила, че само послушните деца получават подаръци.

    На следващата година Томи се постарал да бъде добро и умно дете. Той уважавал по-възрастните от него и не обиждал никого. Така на следващата Коледа получил всичко, което бил написал в писмото. От тогава до сега повече никога не се отнасял, както преди!

 

Автори: Дара и Ема, 5 в) клас